Co je mým cílem
- Mým záměrem je pomoct Vám uvědomit si a zjistit, co vlastně chcete nebo potřebujete.
- Pokud věříte v sílu a účinky jídla a myslíte, že je to pro Vás to pravé, pomoct Vám zkrátit cestu pátrání, tápání a zkoušení různých oborů a oblastí, abyste se začali cítit dobře co nejdříve. Jídlo je prostě základ, ať chceme nebo nechceme a bez ohledu na to, co si o tom myslíme.
- Pomoct i Vám, co účinkům jídla na zdraví ještě nevěříte. I Vám, co si myslíte, že na to nemáte čas.
- A zvláště Vám, kteří si myslíte, že jste zahlceni prací a povinnostmi tak, že na jídlo a na sebe vůbec nemáte čas a hrozí Vám syndrom vyhoření nebo máte deprese.
- Motivovat, podporovat a vést Vás pozvolna k trvalým změnám s radostí, lehkostí, chutí a potěšením.
- Poskytnout péči na vědomé i nevědomé úrovni v co nejvíce rovinách Vaší osobnosti.
- Podpořit Vás v tom, nebát se experimentovat s potravinami, zkusit nové chutě, naučit se vařit jinak.
- Ukázat Vám, že nemusíte mít obavy, že přijdete úplně o všechno, co máte rádi. Realisticky si však musíte i přiznat, že některé potravinové výrobky zkrátka do lidského těla nepatří. A to není až tak těžké, jak byste si mysleli. Tělo si časem řekne, že už takové věci nechce a nepotřebuje.
- Chtěla bych, abyste se naučili zdravě a jednoduše jíst tak, abyste se cítili lépe a lépe a naučili se naslouchat intuici svého těla tak, že už Vám nedovolí jíst absolutně nevhodné potraviny, které Vám škodí a neprospívají Vašemu tělu i zdraví.
Marcela Slezáková
O mně
Vítám Vás na mé webové stránce. Pokud jste se dostali až sem, tak to asi myslíte se svým zdravím vážně a chcete pro sebe něco udělat. Děkuji Vám za čas, který věnujete čtení mých stránek.
Jmenuji se Marcela Slezáková a jako většina lidí jsem se ke zdravé stravě dostala v době, kdy jsem se přestala cítit dobře jak na těle tak na duši...práce v mezinárodní firmě, manažerská pozice, práce na PC, stres, přesčasy, open space....
Z hlediska západní medicíny jsem byla naprosto zdravá a výsledky byly v pořádku. Přesto jsem byla k smrti unavená, nemohla jsem spát, měla 25 kilo nadváhy, akné, časté bolesti v krku, kašel, motala se mi hlava a některé dny jsem přežívala v mrákotách jak robot. .
Už tehdy jsem věděla, že chci řešit uvedené obtíže stravou bez žádných léků, lékařů a jiných chemických podpůrných prostředků. Vaření a jídlo je můj koníček už od základní školy, takže to byla jasná a přirozená volba. Nic, do čeho jsem se musela nutit.
Prošla jsem si cestu klasicky několika nutričními terapeuty. Po téměř 2,5 letech vážení a přípravy 5 jídel denně jsem z toho byla otrávená a vyčerpaná. Zhubla jsem poměrně rychle, ale jídelníček mi celkově zdravotně a emocionálně neprospíval. Takový způsob nebyl dlouhodobě udržitelný, tak jsem začala pátrat dál.
Dostala jsem se ke knihám o ayurvédě a pak i k panu MUDr. Frejovi a studiu Akademie léčivé výživy (ALV) a nakonec \"zatím\" k čínské medicíně.
U pana doktora Freje jsem pochopila, co bylo pro mě v jídelníčcích nutričních terapeutů špatně. Ještě asi rok jsem zkoušela kombinovat obě možnosti jak doporučení pana doktora Freje, tak doporučení nutriční terapeutky. Práce s potravinami a režimem je však natolik odlišná, že kombinace obou směrů nefungovala.
ALV mě naučila přirozenému stravování, že neexistuje jedna správná cesta, znát sebe, souvislosti, vařit jinak.
Čínská medicína má úžasně propracovaný diagnostický systém vyzkoušený staletími, který funguje dodnes. Jsou pro ni důležité nejen tělesné projevy, ale také pocity a emoce. Proto je diagnostika tak přesná a pomáhá.
Zjistila jsem, že to, co jsem považovala za zdravé, až tak zdravé není. Naučila jsem se znát vhodné potraviny pro můj konstituční typ. Když strava nepomáhala, dostala jsem se až ke studiu psychosomatiky, abych pochopila, proč. Stravou a celostní péčí jsem se zbavila únavy, akné a plno drobných obtíží, které jsem považovala za běžné: bolestí hlavy, častých nachlazení, nespavosti, zimomřivosti.
Vím, jaké to je, když si myslíte, že děláte vše správně a přesto to nejde. Není to Vaše chyba. Jen nemáte dostatek informací nebo děláte věci správně, ale ve špatný čas nebo pořadí. Mnohdy stačí i drobná změna, aby přišly velké výsledky.
Aby byla terapie jídlem úspěšná, považuji za zásadní správné určení konstitučního typu, zvolení vhodných potravin a jejich vhodné kombinace, zásadní vyloučení absolutně nevhodných potravin, podporu metabolizmu bylinami a medicinálními houbami, vhodný typ relaxace, fyzických aktivit a spánek.
Znalosti a zkušenosti, které jsem v průběhu let získala jsou pro mě natolik zásadní a mnohdy až zázračné a tak moc se lišící od toho, co je nám běžně předkládáno jako správné a zdravé, že jsem se rozhodla tyto zkušenosti předávat dál s potěšením a radostí.
Jsem jako vy. Také mi nejde vždy všechno na 100%. Ale chci se cítit dobře. Proto už jsou pro mě některé potraviny absolutně vyloučené, i ty, o kterých jsem si dříve myslela, že mi chutnají. Těžko říct, která fáze je nejtěžší. Zda rozhodnout se a přijít nebo spolupráce s vlastní vůlí, kdy Vás čertíci v hlavě ponoukají k nepravostem...dortíček, slaninka, buřtíček.... 😉
Pokud chcete vědět víc o sobě i pro sebe, tak přijďte. Začátek Vašeho úspěchu začne první konzultací. Budu se na Vás těšit.
Co je pro mě jídlo
Ráda vařím už od základní školy. Jsem samouk. Občas se řídím recepty, ale většinou spíš vařím intuitivně podle svého. Ráda vymýšlím nové kombinace potravin i chutí. Vaření je pro mě relaxace, kreativní tvorba, alchymie a manuální psychoterapie.
Jídlo je pro mě radost, potěšení. Je to krásný výsledek práce, který pěkně voní, dobře vypadá a působí na všechny smysly.
V posledních letech je pro mě jídlo i lék. Dodržuji vhodné a nevhodné potraviny dle mého konstitučního typu. Zkouším, co funguje a jaký vliv to má na mé tělo,mysl, emoce a zdraví. Je to má radostná, dobrodružná a kreativní cesta za lepším zdravím.
Vzdělání
- Akademie léčivé výživy
- 1.škola tradiční čínské medicíny
- Fytoterapie TČM
- Traumatreatment advanced
- Medicína souvislostí
- Instruktorský kurz Jin Jógy
- Aurikuloterapie
Kurzy vaření:
- Dle ročních sezón
- Ayurvéda
- Raw
- Veganská kuchyně
- Taoistické léčebné recepty s bylinami
- Vaření, pečení s využitím fytoterapie
Přednášky,workshopy a kurzy českých i zahraničních lektorů:
Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.(Doba jedová, Očkování), MUDr. Michaela Šimková (Čínská diagnostika a dietetika; Medicína souvislostí) , MUDr. Ludmila Bendová (Diagnostika jazyka), Dr. Barbara Miller (Zdraví střev), Bc. Aleš Kocián (Pulsová diagnostika). Anastacia White (Ženské zdraví), Thomas Campbell M.D. (Čínská studie), Ruediger Dahlke (Nemoc jako symbol), Roger Green (Stravování dlouhověkosti), Bill Tara (Mužské zdraví), byliny a fytoterapie - Inga Bylinkina, Renáta Jahodová, Jana Krameriová, Nam Singh; Zuzana Terešová (Makrobiotika), Magdaléna Vargová (Ayurvéda). Milan Hořínek (psychosomatika a kurzy Traumatreatment Basic, Traumatreatment advanced) a mnoho dalších...
Co mě inspiruje
Ráda se učím, poznávám nové věci, jídla, chutě, možnosti. Jsem otevřená novým cestám ke změně.
Ráda cestuji a poznávám cizí země, jejich kulturu a hlavně jídlo a vše kolem něho. Zajímá mě, jak se co pěstuje, vyrábí, vaří. Nejvíc se těším na plantáže s kořením, čajem, kávou apod. Vždy mě zajímají spíše staré historické části než moderní vymoženosti.
Mou novou vášní se stala čínská medicína, především její poznatky v diagnostice, dietetice a fytoterapii.
Hodně mě inspiruje jóga a filozofie kolem ní. Vycházím z ní jak v osobním životě, tak při práci. Vše na sebe krásně navazuje a vzájemně do sebe zapadá. Je spojeno v jeden celek, který dobře funguje.
KONTAKTUJTE MĚ
Zaujala Vás výše uvedená nabídka? Chtěli byste se dozvědět něco více o sobě a pro sebe? Toužíte po změně a lepší fyzické i psychické kondici? Jste připraveni na změnu a vše, co to obnáší?